KAHDEN KUUKAUDEN IKÄINEN VAUVA

kahden kuukauden ikäinen vauva

En voi uskoa, että meillä on jo kahden kuukauden ikäinen vauva! Tällä kertaa aloitetaan tämä vauvan kuukausikatsauspostaus vasta kahdesta kuukaudesta, kun kuukauden kohdalla mulla oli tietokone rikki. Mutta nyt on tietokone kunnossa, vauva on jo kaksi kuukautta ja nyt on aika vihdoin kertoa enemmän hänestä täällä blogissa.

Vauvan neuvolakuulumisia

Oltiin sopivasti juuri eilen vauvan 2kk neuvolassa ja tässä on nyt tuoreet mitat tiedossa! Vauva painoi jo 5370g (syntyessä 3370g) ja oli 57,5 senttiä pitkä (syntyessä 49cm). Vertailuksi meidän muut lapset ovat 2kk iässä olleet painoltaan 5190g ja 5450g, ja sitten meidän 7v oli jo ennen 2 kuukauden ikää huikeat 7400g. Vauvan kasvu putosi alussa sinne käyrien alapuolelle, kun paino laski niin paljon, eikä millään noussut. Olisiko se paino ollut jotain 2600g paikkeilla alimmillaan. Mutta sitten kun vihdoin alkoi ruoka maistua ja paino nousta niin se nousikin vauhdilla! Sieltä käyrien alapuolelta vauvan kasvu oli nyt jo noussut siihen -2 ja -1 -käyrien väliin. Vauvalla oli muutenkin neuvolassa kaikki oikein hyvin. Rotarokotetta ei nyt otettu, koska vauvalla selvitellään juuri paljon vatsavaivoja, ettei se nyt sekoita tätä, mutta otetaan se sitten vajaan kuukauden päästä, kun toivottavasti silloin tilanne on jo parempi.

kahden kuukauden ikäinen vauva

Kahden kuukauden ikäinen vauva ja vatsavaivat

Vauvalla on tosiaan ollut paljon vatsavaivoja, montaa eri laatua. Hän on kärsinyt myös refluksista, mutta se on onneksi alkanut helpottaa! Imetysdieetti myös on auttanut vatsakipuihin, mutta edelleen on ongelmaa. Hänellähän on alusta asti ollut paljon ennenaikaisuuden ongelmia esimerkiksi sen syömisen ja lämmönsäätelyn kanssa, joten luultavasti myös suolisto oli sitten vähän keskeneräinen. Maitoon hän selkeästi reagoi rintamaidon kautta. Olen ollut itse maidottomalla ja tehtiin nyt maitoaltistus ja selkeät oireet tuli. Mitään kunnon allergiaa hänellä ei ole, mutta ei maito kyllä hänellä oikein sovi. Jatkossa siis luultavasti tulen pitämään ruokavalion pääosin maidottomana, mutta satunnaisilla pienillä maitomäärillä, jotta hänen suolistonsa toivottavasti tottuisi siihen maitoproteiiniin, ja pikkuhiljaa sitten lisätään sitä määrää. Meillähän on taaperolla maitoallergia, ja sen läpikäyneenä tunnistin heti vauvalla ne samat oireet. Mun mielestä on muutenkin hyvä käyttää mahdollisimman vähän maitotuotteita arjessa, mutta en ole vegaani enkä halua totaalikieltäytyä turhaan, joten pyritään kyllä saamaan koko perheelle hyvä sekaruokavalio. Monet jutut ovat myös maidottomana paljon parempia!

2 kuukautta vanha vauva

Vauva on täysimetyksellä, mutta ei jaksa vieläkään kunnolla

Vatsavaivat ovat nyt oikeastaan olleet ne ainoa ongelma, mutta muuten vauvalla menee hyvin. Hän nukkuu ja syö tosi hyvin ja on suurimmaksi osaksi erittäin tyytyväinen. Hän on täysimetyksellä, mutta saa osan maidosta pullosta. Pumppaan tällä hetkellä 2-3 kertaa päivässä ja heti jos jää yksi kerta väliin niin tissit menee ihan tukkoon. Mulle tulee siis tosi kipeitä tiehyttukoksia, kun vauva ei jaksa tyhjentää rintaa kunnolla. Imettäminen on ollut vauvan kanssa aika säätöä. Taapero silloin kaksi vuotta sitten aina kerralla söi vatsan täyteen, yksi tissi kerrallaan, ja sitten nukkui hyvät unet. Tämä vauva sitten taas ei vielä ikinä ole saanut rinnasta vatsaa niin täyteen, että vaan tyytyväisenä jäisi nukkumaan, vaan se vaatii aina pullon. Minulta kuitenkin maitoa tulee, joten ongelma ei ole siinä. Mutta vauva nyt siis roikkuu tissillä koko ajan, mikä ei sinänsä ole ongelma ja nautin siitä läheisyydestä, mutta koska minulla on kolme muutakin lasta, joiden kanssa haluan viettää aikaa (ja taaperoa on pakko hoitaa), annan vauvalle pulloa, jotta hän olisi tyytyväisempi.

Kahden kuukauden ikäinen vauva nukkuu jo täysiä öitä

Vauva on alusta asti nukkunut yöt tosi hyvin. Alkuun häntä piti herätellä syömään, pumppasin yölläkin kolmen tunnin välein ja vauva ei jaksanut syödä, joten kaikki oli tosi säätöä. Vauvaa ei ole kiinnostanut öisin syödä ja lopetettiinkin sitten heti se öisin ruoan tyrkyttäminen, kun paino alkoi nousta tarpeeksi. Tiheän imun tullen vauva alkoi yölläkin roikkua tissillä, mutta nyt hän on taas palannut normaaliin rytmiin. Suurin piirtein meidän rytmi menee niin (nyt lomalla), että vauva roikkuu tissillä illan, ja sitten annan pullosta vatsan täyteen noin klo 22-23, jolloin vauva jää nukkumaan. Itse sitten pumppaan tämän jälkeen, syön iltapalaa, pesen pumpun ja teen kaikki iltatoimet. Riippuen siitä, miten vauva on illalla syönyt, hän sänkyyn siirtäessä saattaa herätä vähän vielä mussuttamaan tissiä, tai sitten siirrän hänet ihan unessa (vaikka vaihdan siinä vaipankin vielä) meidän sänkyyn. Vauva herää sitten 6-7 maissa syömään, ja siitä noin 10-12 asti me yhdessä tissitellään ja torkutaan välit.

Päiväunet riippuvat syömisestä

Päivällä sitten vauva nukkuu kevyemmin sylissä ja sitterissä, mutta ottaa yleensä yhden paremman päikkäripätkän myöhemmin päivällä/alkuillasta. Jos hän saa pulloa, hän nukkuu päivälläkin paremmin. Mutta riippuu aina meidän päivästä, että annanko pulloa vai vain tissiä. Yleensä vauva saa päivässä 2-3 pulloa, mutta on myös poikkeuspäiviä, jolloin hän saa enemmän, ja toisaalta joskus ei ollenkaan. Pidin tuossa sellaisen viikon, etten antanut lainkaan pulloa, mutta totesin sitten, että oman jaksamisen kannalta se ei ole järkevää. Toivon hirveästi, että vauva alkaisi tyhjentämään rinnat kunnolla ja saisi vatsan täyteen, sillä olisi ihanan helppoa taas vaan imettää ja nauttia vauvasta, joka ei roiku tissillä niin kuin hänellä olisi käynnissä koko vauvavuoden kestävä tiheä imu. Viimeksi taaperon kanssa oli niin paljon helpompi rauhassa imettää, kun isot pärjäävät itse, mutta nyt kun on taapero hoidettavana, olisi tärkeää saada ne imetyshetket tehokkaiksi.

2 kuukautta vanha vauva

Mitä kahden kuukauden ikäinen vauva osaa?

Vauva on nyt alkanut kiinnostua leluista, väreistä ja muodoista. Ääntä ja äidin kasvoja hän myös seuraa hienosti! Hänen tukkansa on kasvanut pituutta ja muuttuu koko ajan vaaleammaksi samaan tapaan kuin taaperolla, jolla oli syntyessä tumma tukka, mutta nopeasti muuttui blondiksi. Tuo juuresta puskeva uusi hius on kaikki vaaleaa. Vauva viihtyy nyt paremmin myös makailemassa, kun hän voi katsella siinä leluja, eikä enää refluksi niin vaivaa makuuasennossa. Parhaiten (sylin lisäksi siis) hän kuitenkin viihtyy sitterissä! Joskus hän vain huutaa ja huutaa sylissä, mutta rauhoittuu heti sitteriin. Ollaankin mietitty, että hän varmaan viihtyisi koliikkikeinussa ja harkitaan sellaisen hankkimista. Hän nauttii, kun hänelle juttelee, mutta hän huomaa heti, jos hän ei ole huomion keskipisteenä. Hän on sellainen melko levoton vauva, johtuen luultavasti vatsavaivoista ja refluksista, ja vaatii koko ajan hytkyttelyä ja liikettä, mutta ollaan käyty osteopaatilla ja vauvahieronnassa lääkärin lisäksi, ja toivottavasti hänen olonsa alkaa helpottaa. Hän rakastaa kantoliinaa, ja kaukalossa hän viihtyy autossa aika hyvin, kunhan on vatsa täynnä. Hän osaa jo kääntyä kyljelleen, mutta ei vielä näytä mitään merkkejä, että kääntyisi siitä pidemmälle. Parhaiten hän viihtyykin sillä vasemmalla kyljellä, niin kuin refluksivauvat yleensäkin.

Vauva ei vieläkään hymyile, mutta ei ihme, kun tätä vatsavaivaa on. Eiköhän niitä hymyjä ala tulla, kun hänen olonsa alkaa helpottaa. Innolla odotetaan sitä, ja kaikkea muuta tulevaa! Vaikka hirveä haikeus tulee koko ajan vauvan kasvaessa, kun en voi uskoa, miten nopeasti aika menee.

2 kuukautta vanha vauva

Lue lisää

Kahden kuukauden ikäinen vauva (2019)

 

2 Responses

  1. Vinkkinä noihin rinnan tukoksiin niin soijalesitiinirae, ootko kokeillut? Joskus imetyksen tuki ryhmästä sen vinkin bongasin ja toimii niin itellä ku kavereillakin. Eli 1ruokalusikka kerran päivässä sitä niin ei mee tukkoon niin helposti rinnat. Tuota löytyy ihan perus kaupan sieltä lisäravinne ja vitamiini puolelta.

  2. Voisikohan vauvalla olla kireä kielijänne, kun rinnalta syöminen on hänelle hankalaa? Jos mietityttää, niin facessa on sellainen ryhmä kuin Vauvan kireä kielijänne. Sieltä saa takuulla hyvää tietoa ja vinkkejä aiheesta. Kielijänne tekee/pahentaa usein myös refluksia.

Comments are closed.

Emilia Huttunen

Emilia Huttunen

29 -vuotias ammattibloggaaja ja neljän lapsen äiti Turusta. MUTSIS ON -blogi on syntynyt jo vuonna 2011.

mutsisonblogi@gmail.com

Instagram
Arkisto

 

Vuoden hääblogi 2018
Love Me Do

Vuoden uusi hääblogi 2018
Love Me Do

Paras perheblogi 2015
The Blog Awards Finland

Edelläkävijä 2015
Indiedays Blog Awards

Viihdyttävin 2014
Indiedays Blog Awards

2. sija Inspiroivin perheblogi 2014
Indiedays Blog Awards